In dit artikel leggen we uit wat telelogopedie is. Hoe je telelogopedie in kunt zetten als logopedist en hoe het gebruikt kan worden bij een behandelepisode. Ook bekijken we hoe zorgverzekeraars tegen telelogopedie aankijken.
Wat houdt telelogopedie in?
Telelogopedie is logopedie via het internet. Veelal wordt er via een programma een verbinding gemaakt worden tussen de logopedist en de client. Waarna de logopedist en de client de behandeling uit kunnen voeren door onder andere beeldbellen. Als logopedist is het bij een behandeling erg belangrijk dat je het beeldscherm kunt delen zodat je goed kunt oefenen met de client.
Waarvoor kan je telelogopedie inzetten?
Je kunt veel behandelingen gewoon doen via beeldbellen. Door het delen van powerpoints, tekenborden, pdf’s of afbeeldingen kan je met een client van alles oefenen. Ook kan je samen een video bekijken met enkele beeldbel softwarepakketten. Een bijkomend voordeel bij de jongere clienten is meestal dat de ouderparticipatie een stuk hoger ligt. Dit omdat ze hun zoon of dochter meestal moeten helpen met het beeldbellen. Hier kan je als logopedist ook bij je behandeling op inspringen.
Er zijn echter ook wat nadelen aan online behandelen. Omdat je niet bij de client in dezelfde ruimte bent zijn bepaalde onderdelen van een behandeltraject niet altijd via beeldbellen te doen. Zo is het afnemen van bepaalde toetsen en metingen lastig of onmogelijk.
Hoe kan je telelogopedie inzetten?
Er zijn verschillende mogelijkheden als je telelogopedie in wilt zetten in je logopediepraktijk. Je kunt ervoor kiezen om een gratis programma te gebruiken of een betaald programma. Let er als logopedist wel op dat je aan de AVG voldoet en dat het programma, indien mogelijk, volgens de NEN7510 normen werkt.
Als je gebruik maakt van onze logopedie EPD dan kan je ook gebruik maken van MijnTelelogopedie. Dit is een optie die we aanbieden voor logopedisten waarin het beeldbellen is ingebouwd in het EPD. Je kunt dan vanuit het EPD direct naar beeldbellen toe. Alle gegevens blijven in Nederland en wij werken met de NEN7510 normen.
Zorgverzekeraars en telelogopedie
Standaard vergoeden de meeste zorgverzekeraars telelogopedie. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden aan het gebruiken van telelogopedie. Zo hebben vrijwel alle zorgverzekeraars in hun voorwaarden staan dat de client eerst minimaal eenmaal face-to-face gezien moet worden voordat de behandeling via telelogopedie mag verlopen. Tijdens de coronacrisis hebben zorgverzekeraars deze vereiste tijdelijk laten vervallen.
De tarieven komen meestal overeen met een normale 4000 behandeling. Het declareren van een telelogopedie zitten doe je via declaratiecode 4002. Verwar de telelogopedie behandeling niet met een “telefonische zitting” welke onder code 4010 gedeclareerd wordt.